In de wereld van gasdetectie spelen pompapparaten een cruciale rol bij het verbeteren van de algehele prestaties en efficiëntie. Met hun geavanceerde technologieën bieden ze aanzienlijke voordelen ten opzichte van andere detectiemethoden. In dit blogartikel zullen we specifiek ingaan op drie belangrijke aspecten die de voordelen van pompapparaten benadrukken.

1. Korte reactietijd van het pompapparaat

Een opvallend voordeel van het gebruik van pompapparaten voor traceergassen is de snelheid waarmee ze reageren. In tegenstelling tot diffusieapparaten, zuigen pompapparaten actief gas aan en leiden het direct naar de sensor. Dit resulteert in een aanzienlijk snellere detectie- en reactietijd. Zelfs de kleinste hoeveelheden traceergas kunnen worden gedetecteerd, die met een diffusie-apparaat niet gevonden worden. 

2. Veelzijdigheid voor diverse toepassingen

Een ander aspect dat pompapparaten onderscheidt, is hun veelzijdigheid voor verschillende toepassingen. Dankzij diverse sondes, waaronder sleepmat, stolpsondes, ruimtesondes en meer, kunnen deze apparaten flexibel worden ingezet op verschillende terreinen. Of het nu gaat om industriële omgevingen of het identificeren van lekken in huiselijke settingen, pompapparaten passen zich aan met behulp van specifieke sondes, wat resulteert in een breed scala aan toepassingsmogelijkheden.

3. Verbeterde Lekdetectiemogelijkheden

Een opmerkelijk voordeel van pompapparaten is hun vermogen om lekdetectie te verbeteren, vooral in moeilijk bereikbare gebieden. Door actieve aanzuiging van het traceergas vergroten ze de kans op het vinden van lekken in verborgen pijpleidingen. Dit is niet beperkt tot industriële installaties; pompapparaten kunnen ook effectief worden ingezet voor het lokaliseren van lekken achter behuizingen of in de grond, zowel boven- als ondergrondse lekken; in verborgen leidingen en bij leidingen op grotere afstand. Dit is niet beperkt tot industriële installaties; pompapparaten ook kunnen effectief worden ingezet voor het lokaliseren van lekken bij ingegraven leidingen en leidingen achter bijvoorbeeld een kast.

4. Efficiëntie van Diffusieapparatuur

Diffusieapparaten blinken uit bij het lokaliseren van bovengrondse, vrijliggende leidingen. Het diffusiemeetapparaat met zwanenhals, ook wel bekend als de flexibele sonde, verzamelt ontsnappend gas in de sensorkop. Het is echter belangrijk op te merken dat de meting sterk afhankelijk is van de positie van de sensorkop en de duur van de meting. Een cruciaal aspect van diffusieapparaten is hun geschiktheid wanneer er een risico bestaat op vuildeeltjes die de sensor kunnen beschadigen. 

5. Voordelen van pomp traceergas detectie apparatuur bij inspectie van industriële installaties

In de praktijk blijkt een pompapparaat nuttig bij het inspecteren van industriële systemen. Het kan moeiteloos worden ingezet met een lange industriële sonde. Belangrijk is echter rekening te houden met de verblijftijd van het gas, aangezien het enige tijd kan duren voordat het de sensor bereikt. In de praktijk moet rekening worden gehouden met de aanzuigtijd van de te inspecteren leidingsectie, voor nauwkeurige lokalisatie van lekpunten De lengte van de sonde en de pompcapaciteit van het apparaat spelen hierbij een cruciale rol. Voor extreem lange sondes is een apparaat met een hogere pompcapaciteit aan te bevelen om de aanzuigtijd te verkorten.

De keuze tussen een pompapparaat en een diffusieapparaat is grotendeels afhankelijk van het specifieke toepassingsgebied. Bij het detecteren van traceergaslekken kunnen zowel een pompapparaat als een diffusieapparaat waardevol zijn, afhankelijk van de situatie.