Doorslaggevende verdere ontwikkeling op het gebied van mobiele gaslekdetectie: Esders GmbH heeft een nieuwe versie van haar ELLI lasermeetapparaat gelanceerd. Het nieuwe handmeetapparaat voor teledetectie van methaanlekken en methaanophopingen is nu uitgerust met een camera voor visuele ondersteuning van het meetproces. Bovendien zijn in de ELLI een vervangbare batterij en een gevoeligere lasersensor ingebouwd, waardoor de concentratie nog nauwkeuriger kan worden weergegeven. Het lasermeetapparaat is onder andere ontworpen voor het controleren van gasleidingen, leidingen op grote hoogte en gevarenzones zoals biogasinstallaties of gasdrukregelsystemen.

“Dankzij de nieuw geïnstalleerde cameratechnologie wordt het gecontroleerde gebied gevisualiseerd en wordt de gemeten methaanconcentratie real-time op het display weergegeven”, legt Martin Esders, algemeen directeur van Esders GmbH, uit. Het handmeetapparaat ELLI werkt op basis van lasertechnologie. Bij actieve laser-infraroodspectrometrie wordt een laserstraal (meetlaser) op een te controleren gasinstallatie gericht en wordt het teruggekaatste deel van de laserstraal geëvalueerd. In een speciaal golflengtebereik van rond de 1.635 µm verandert de aanwezigheid van methaan de energie. Dit wordt door het apparaat herkend en vervolgens automatisch geëvalueerd. Het is noodzakelijk dat de laserstraal kan worden gereflecteerd. Omdat niet alle materialen het corresponderende spectrum even goed reflecteren, bewaakt de ELLI de kwaliteit van de reflectie en waarschuwen ze als de omstandigheden onvoldoende zijn.

“Te controleren gebieden – vooral die welke moeilijk of ontoegankelijk zijn – kunnen op deze manier tot een afstand van ongeveer 30 meter worden gecontroleerd. Bij goede reflectie kan het zelfs oplopen tot 50 meter ”, zegt Esders. De nieuwe versie met ingebouwde camera maakt het gemakkelijker voor gebruikers om de positie van de groene richtlaserstraal nauwkeurig te bepalen. Het dient dus als een visueel hulpmiddel om de te controleren gebieden en de positie van de laser nauwkeuriger te bekijken.

ELLI

Verhoogde flexibiliteit en precisie

De nieuwe ELLI heeft ook een vervangbare batterij, die te allen tijde mobiel gebruik garandeert en gebruikers een hoge mate van flexibiliteit biedt. Bovendien is het apparaat uitgerust met een gevoeligere lasersensor. Het zorgt voor een nog betere weergave van de concentratie en dus voor een algeheel nauwkeuriger meetproces. “Met de doorontwikkeling van de ELLI creëren we extra toegevoegde waarde voor gebruikers. De voordelen van de bestaande apparaatversies blijven uiteraard behouden. De ELLI vermindert de inspanningen aanzienlijk in vergelijking met conventionele methoden. Daardoor wordt het controleren van gasvoerende systemen of pijpleidingen veel kosteneffectiever ”, benadrukt Esders.