Controle op restlucht bij gebruik foam pigs

Voorafgaand aan elke druktest zou er moeten worden gecontroleerd op restlucht d.m.v. een drukverliestest.

Een te testen leiding moet voldoende vrij van lucht zijn, om te kunnen garanderen dat de resultaten van de druktest correct kunnen worden beoordeeld. Als er nog restlucht aanwezig is, kan een mogelijk lek worden gemaskeerd door de expanderende restlucht, d.w.z. de druk wordt dan tijdens de hoofdtest op een constant niveau gehouden door het luchtaandeel. 

Het waarborgen en ook controleren van de afwezigheid van restlucht zijn daarom kritische factoren bij een druktest.

Voorwaarde voor een succesvolle drukbeproeving

Het te testen leidinggedeelte wordt gevuld met drinkwater en ontlucht. De basisvoorwaarde voor het beoordelen van de dichtheid van een leiding is voldoende ontluchting. Dit kan niet altijd worden bereikt door te spoelen met water, dus in deze gevallen moet gebruik worden gemaakt van pigging.

Zo blijken leidingen die sleufloos worden gelegd problematisch te zijn. Deze manier van leggen kan ertoe leiden dat de buis niet alleen horizontaal, maar ook golvend wordt gelegd. Duikers kunnen ook een probleem zijn. In de hogere delen kan de lucht niet met zekerheid worden verwijderd door eenvoudig te spoelen. Onder moeilijke omstandigheden is een verhoging van de spoelsnelheid of een langere spoeltijd niet voldoende om de restlucht te verwijderen. Typische plaatsen waar restlucht zich verzamelt, zijn rood gemarkeerd op de afbeelding.

Querschnitt einer Molchstrecke mit Restluft

Wat is pigging?

Pigging is dé oplossing voor een luchtvrije leiding. Een kunststof object dat strak aansluit op de wand, wordt met het medium water door de leiding geduwd. Door de ruimtevullende afsluiting tot aan de leidingwand wordt eventueel aanwezige lucht ook door de buis geduwd en kan aan het andere uiteinde van de leiding ontsnappen. Daar komt ook de pig uit de leiding. De leiding is dan volledig gevuld met water en nagenoeg vrij van lucht. Er kunnen slechts zeer kleine hoeveelheden restlucht, bijv. bij leidingaansluitingen, achterblijven. 

Er zijn veel verschillende maten en vormen foam pigs, afhankelijk van de vereisten van de leiding.

Foam pigs in verschillende maten

Foam pigs in verschillende maten
Foam pigs in verschillende maten

Een “luchtvrij” gevulde leiding is cruciaal voor een geslaagde drukbeproeving!

Hoe goed pigging werkt, ziet u in de video.

De leidingsimulatie is gemaakt van PVC, zodat het vullen en spoelen om de lucht en de pig te verwijderen zichtbaar is. Het eerste deel is een leidingsectie, zoals dat bij een duiker voorkomt. In het achterste gedeelte is er een golvend stuk, zoals dat bij sleufloos leiding trekken voorkomt.

Hoe wordt pigging in de praktijk uitgevoerd?

Meestal wordt het piggen uitgevoerd in een nieuw aangelegd leidingstuk. Hiervoor moeten in de betreffende sectie onderdelen/componenten aanwezig zijn, zodat de pig aan het ene uiteinde kan worden ingebracht en aan het andere uiteinde weer kan worden verwijderd. Hiervoor worden niet altijd geschikte onderdelen/componenten geleverd. Daarom raden wij aan om al in de planningsfase de installatie van T-stukken met flenzen te overwegen. Dankzij het T-stuk kan de pig gemakkelijk worden gebruikt. Vervolgens kan de pig door de leiding worden geduwd, bijvoorbeeld met bedrijfsdruk uit het waterleidingnet. Via een eenvoudige standpijp die is aangesloten op een ander T-stuk aan het einde van de sectie, kann het spoelwater wegstromen en de foam pig worden uitgespoeld.

Wo und wie setze ich den Molch in die Rohrleitung ein?
Inzet van een foam pig

Maak gebruik van onze laatste innovaties!

Laat ons jouw contactgegevens weten en ons team van technici zal contact met je opnemen. Klik nu op ‘Neem contact op’ en begin jouw reis naar meer efficiëntie!